България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психолог: Водим гражданска война срещу ценностите си!

Защо се изоставят бебета на улицата - коментар на директора на психиатрията в Курило Цветеслава Гълъбова пред Bulgaria ON AIR

15.08.2017 | 08:16 Редактор: Иван Берберов
Психолог: Водим гражданска война срещу ценностите си!

За две седмици три майки изоставиха новородените си бебета на улицата, като едно от тях безвъзвратно си замина. Кое кара някои хора да бъдат безотговорни? Или пък са отчаяни? Що за майки са тези, които изоставят децата си?

Според директора на психиатрията в Курило Цветеслава Гълъбова като общество сме в състояние на необявена гражданска война срещу ценностната си система. Тя допълни, че доказателство за това е постоянната агресия в училище, семейство, етнос срещу етнос, на улицата и в парка, на пътя и дори в детската градина.

"Болестта е навсякъде в обществото ни, но е факт и това, че в някои социални групи или етноси агресията е по-честа. Липсата на знание и нежеланието да се научиш да се справяш с трудните неща е голям проблем", отбеляза тя в студиото на "България сутрин".

По нейни думи не бива да се прави обобщение какво се случва с българските момичета, тъй като хората са много различни. Проблемът е кое довежда до решението да бъде изоставено новородено, което 9 месеца е носено от майката, уточни още Гълъбова.

"Нищетата в България е в ужасяващи размери и преспокойно може да бъде причина за изоставянето на децата. Все по-често виждам стари хора, които да претърсват контейнерите за боклук", заключити гостът пред Bulgaria ON AIR.