България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Паническите атаки: Защо се случват и как да си помогнем?

Най-често симптомите са сърцебиене, световъртеж, недостиг на въздух и внезапно прилошаване

07.08.2017 | 07:58 Редактор: Василена Василева
Паническите атаки: Защо се случват и как да си помогнем?

Сърцебиене, световъртеж, недостиг на въздух, внезапно прилошаване... Причините за паническа атака най-често са вследствие от силен стрес. Обикновено започват внезапно и могат да продължат от няколко секунди до няколко часа. Добре е обаче, ако не сте получавали подобни симптоми да се консултирате с лекар, за да се изключат други диагнози, посочи психотерапевтът Анна Тодорова в студиото на "България сутрин".

"Когато получим паническа атака, това означава, че тялото ни дава сигнал, че нещо не е наред. През последните хилядолетия човешкото тяло не е еволюирало значително, но средата, в която живеем е много различна. За първобитния човек смъртната опасност е била зад всеки ъгъл. Тялото е трябвало да реагира като влиза в състояние на "бягство или борба", когато има признаци за заплаха. Модерните кризи обаче са от различно естество - финансови проблеми, проблеми в брака или работата. Мозъкът не различава опасности, застрашаващи живота и страха от провал в кариерата. И при липса на физическа опасност, изискваща движение, човек изпитва симптоми на паническа атака", обясни психотерапевтът.

Пред Bulgaria ON AIR астропсихологът и автор на книгата "Моята приятелка Паническата атака" Ванеса Виденова, разказа за едни от първите си симптоми и опитите да се справи с тях.

"Това състояние настъпва при постоянен стрес. Паниката храни пристъпа и той продължава по-дълго време. В книгата си описвам няколко варианта за справяне с проблема, но се фокусирам към това не как той да се премахне, а как да стане наш приятел и да ни подскаже, че в живота ни нещо не е наред", каза тя.

Вижте повече във видеото.