България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кибератаките все по-често с цел тероризъм, предупреждават експерти

Специалистите Георги Шарков и Борис Гончаров с коментар на киберсигурността и изкуствения интелект пред Bulgaria ON AIR

04.08.2017 | 08:54 Редактор: Василена Василева
Кибератаките все по-често с цел тероризъм, предупреждават експерти

Изкуственият интелект е наука за концепциите, които позволяват на компютрите да правят неща, които за хората изглеждат разумни. Той има способността да анализира средата, която го обкръжава и да предприема действия, които увеличават възможността за постигане на определени цели,

Или с други думи, това е наука за концепциите, методите и средствата за създаване на интелигентни компютърни програми и изследване на естествения интелект чрез компютърни системи.

"С последните атаки "Wanna Cry" и неговата подобрена версия "Петя", ясно се показа, че основните цели на кибератаките вече не са финансови измами и кражби,  а кибертероризъм и дори намеса в личния ни живот. Те показаха с каква лекота една държава може да бъде поставена на колене", обясни в студиото на "България сутрин" националният координатор по киберсигурност Георги Шарков.

Съвсем наскоро американските милиардери Илън Мъск и Марк Зукърбърг влазоха в словесна война във връзка с изкуствения интелект. Основателят на Facebook отправи остра критика към песимизма на Мъск за бъдещето на технологията. От своя страна пък основателят на Tesla категорично заяви, че са необходими адекватни предпазни мерки, за да се защити човечеството от изкуствения интелект.

Пред Bulgaria ON AIR специалистът по информационна сигурност Борис Гончаров коментира, че изкуственият интелект може да се окаже опасен за човечеството единствено, ако бъде използван умишлено със злонамерена цел.

"Теорията за него се основава на хипотезата, че основно човешко качество като интелигентността може да бъде толкова точно описано, че да бъде симулирано от машина. Не смятам, че може да се загуби контрол, тъй като в момента развитието все още е на много ниско равнище", категоричен бе той.

И двамата специалисти се обединиха около становището, че последните кибератаки са показателни за това колко враждебна е средата и се основават все по-често на политически или религиозни причини.

Вижте повече във видеото.