България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Божидар Лукарски: За коалиция в дясно може да се говори само по време на избори

Председателят на СДС предупреди от ефира на Bulgaria ON AIR да не се избързва с думата "обединение"

02.08.2017 | 08:43 Редактор: Жанета Нейкова
Божидар Лукарски: За коалиция в дясно може да се говори само по време на избори

В политическото и медийното пространство пропълзяха думите "дясно обединение". Председателят на Съюза на демократичните сили Божидар Лукарски бе категоричен в "България сутрин", че за коалиция в дясно може да се говори, когато има предизборна ситуация. "Сега определено не мирише на избори", констатира той.

Бившият министър на икономиката отбеляза, че политическите процеси в момента не са толкова ясно изразени и не трябва да се избързва с говоренето за обединение.

"Политическата формация на Христо Иванов "Да, България" продължава да прокарва една линия, която не бих искал да определям като разделителна, но тя се състои от едни против, други срещу, и която твърди, че няма ляво и дясно", посочи политикът и бе категоричен, че СДС не е съгласна с последното твърдение.

Дясната партия смята, че българският избирател все още се отъждествява като ляв, десен или центрист, отбеляза Лукарски.

Председателят на СДС подчерта, че формацията не чертае разделителни прегради и е отворена към всички.

"Дясното обединение не е парче, ние не лепим части от пъзел", обясни думите си той.

Божидар Лукарски коментира и Договора за добросъседство между България и Македония, като отбеляза, че той стои за пример и е завършек на многогодишен процес, който не е преминал лесно.

"Действията на Филип Димитров и Желю Желев са пример как могат да се случват нещата в световната политика", заяви Лукарски.