България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ново начало: България и Македония си стискат ръцете

Бившият посланик на България в Албания и Косово Боби Бобев смята, че съпротива от страна на македонската опозиция несъмнено ще има

01.08.2017 | 09:27 Редактор: Василена Василева
Ново начало: България и Македония си стискат ръцете

Договорът за добросъседство между България и Македония ще постави началото и ще рамкира зоните на съвместната работа меджу страните. Можем да сме сигурни обаче, че подводни камъни и съпротива при имплементацията му от страна на съседката ни ще има, заяви в студиото на "България сутрин" бившият посланик на България в Албания и Косово Боби Бобев.

"Това обаче не означава, че не трябва да приветстваме подписването на документа. Неуспешната работа през последните 25 години в тази насока бяха следствие от минали действия и решения, също неуспешни", категоричен бе той.

Очаква се министър-председателите на България и Македония днес да подпишат Договор за добросъседство, приятелство и сътррудничество между двете държави на официална церемония в Скопие.

Подписването на документа беше договорено при посещението на македонския премиер Зоран Заев в България преди малко повече от месец. Проектът на договора беше одобрен от парламентите на двете държави миналата седмица.

"Големите вълнения и противопоставяния са вътре в държавите. Извън тях има единствено насърчителни отзиви и оценки. Договорът не решава въпроси, но дава редица възможности за ключови теми и проблеми на двете нации. От изключително значение в него е въвеждането на термина "обща история", което до този момент не беше възможно", посочи бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

Пред Bulgaria ON AIR тя допълни още, че ако България иска да отстоява своя идентичност и самостоятелно поведение, освен членствата ѝ в Европейския съю и НАТО, страната ни трябва да поддържа и отношенията си със САЩ.

Документът предвижда създаването на експертна комисия, която ще работи за обективното и основано на автентични доказателства тълкуване на общата ни история и ще представя доклади за работата си всяка година.

Двете държави се задължават да не предприемат неприятелски действия и да не предявяват териториални претенции една спрямо друга.

Договорът е безсрочен и може да бъде променян само с писменото съгласие на държавите. 

Вижте целия разговор във видеото.