България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Веганизиране на целия свят? Ами, ако той не иска?

Ути Бъчваров и Никола Донев отстояваха пред Bulgaria ON AIR позициите си "За" и "Против" веганството
Публикувана: От:

Още по темата

 

Искаме да веганизираме целия свят! Закани се председателят на Българския вегански съюз Никола Донев в "България сутрин", а телевизионният водещ Ути Бъчваров го попита, почти шепнейки: "Замислял ли си се, че този същия свят може да не иска?"

Тази събота в Пловдив се проведе първият вегански протест, а чак сега в студиото на Bulgaria ON AIR стана ясно, че причината за него е заставането срещу масовото избиване на животни в кланиците. "Това е геноцид, съвременен Холокост на животните!" Отсече Никола Донев.

"Поставяме се на тяхно място. Искаме да покажем на обществото, че те биват избивани непрестанно по особено жесток начин", продължи Донев като обясни как мъжките пиленца "отиват в мелачката" още на първия ден от излюпването си, а мъжките теленца се отнемат от кравата на 5-я и "пътуват към кланицата". "Индустрията не иска да храни с фураж нещо, което няма да й дава мляко", допълни председателят на Българския вегански съюз.

"В историята на изкуството и на човечеството се появяват авангардни групи, които предлагат радикализъм в продължаването на едни течения. Вие се появявате като едни радикални новатори, които казвате "От днес светът трябва да бъде друг", но как той ще съществува в утрешния ден?" Това попита Ути Бъчваров своя опонент в дискусията.

Донев му отговори като се върна "два века обратно в историята, когато е имало робство". Тогава, продължи той, се появило движението аболиционизъм - хора, които се борили за правата на робите.

"Ние се приемаме за вегани-аболиционисти. Трябва да се откажем от това ненужно убийство", категоричен бе Донев.

 

 

Коментари ( 8 )
 • 8

  Румен Недялков

  10 окт 2017 | 11:07

  Абсолютно достатъчно е да се гледа края на предаването и да се види налудничевия, шизофриничен,озверял, СЕКТАНТСКИ поглед на тоя нихилитен , тревопасен ***, за да се разбере, че тоя е за доживотна лудница! Ей ***, ако по някаква случайност се натъкна на вашите сектантски прояви в центъра на града си и ако съвсем случайно съм с децата си и видят тия търкалящи се в боя надрусани ***, единственото нещо за което истински ще съжаляваш, ще бъде че си се родил... Правилното определение за теб е ***!!!
 • 7

  Kiril_Todorov

  10 авг 2017 | 04:19

  Донев е единственият, който може да изгуби спор срещо опонент като Ути. Ути нямаше нужда да дава и един аргумент, Донев просто показа, че е луд с 3 думи в речника и до там. Донев, престани да се опитваш да представляваш веганското общество, пречиш и това ти се казва стотици пъти! Не ставаш!
 • 6
  До: Angelova Има една фейсбук група - "ВЕГАНСТВО - За и Против". В нея многократно сме разбили на пух и прах абсолютно всички глупости изръсени от донев ( умишлено с малка буква ) и други вегани. Обсъждали сме всеки един аспект на веганството - хранене, морал, етика. И във всичко това има дупки големи колкото нашата страна. Ако наистина се интересуваш - заповядай там. Интересно ми е след месец пак ли ще твърдиш колко си съгласна с този неук паун - донев, който няма елементарни познания от училище, а е тръгнал да учи хората. П.С. В групата има и медицински лица - както завършили и практикуващи, така и студенти по хуманна и ветеринарна медицина, хора с много добри познания по селско стопанство, еколози, природолюбители и ловджии и т.н.
 • 5

  Потребител

  04 авг 2017 | 01:18

  Не ви е наред сайта, не се казвам Владимир Сиркаров!
 • 4

  Потребител

  04 авг 2017 | 00:52

  Земеделието също убива, особено когато се злоупотребява с пестицидите и като цяло е много по-вредно за екосистемата в сравнение с животновъдството. Чрез насекомите и гризачите отровите преминават през цялата хранителна верига и загиват застрашени видове. Понякога се използват забранени химикали, които са катастрофални за природата и за човека. Земеделието унищожава естествените местообитания на животните и те остават без храна и дом. Дивите животни също биват убивани и служат за храна на други животни. Всеки знае, че така работи екосистемата ни. А истината е в баланса. Например едно тревопасно усвоява целулозата, докато нашият организъм не. Ето защо е по-ефективно да го храниш с трева и да ядеш месото му. Затова исканията на веганите са крайни, не логични и лицемерни. За мен това са хора, които се нуждаят от някаква кауза в живота си, лично удовлетворение, да се чувстват специални и някаква среда от хора с общи интереси. Много по-практично решение е да се изисква повече както от животновъдите, така и от земеделците, за да спазват определени правила, така че животните да не страдат.
 • 3

  Потребител

  03 авг 2017 | 20:44

  Искам да иде да го каже на хората, които на север се изхранват 90% с месо. Там където всичко е замръзнало почти целогодишно. Нека им обясни, как целият свят трябва да са вегани. Бъдете, каквито искате да бъдете, но не ми го налагайте на мен. Сега с не толкова здържан речник: Сериозно? Я го вижте господин веган, как изглежда физически и изпит в лицето. Изглежда ли ви здрав? Дай господ да го видя на живо и да му набутам една сурова пържола в бузките, ей така, защото мисля, че всички трябва да ядем месо!
 • 2

  Angelova

  31 юли 2017 | 12:53

  Простете за грешката! България..разбира се
 • 1

  Angelova

  31 юли 2017 | 12:48

  Първо, подкрепям изцяло г-н Никола Донев за думите му! Второ: Не разбирам решението на ONAIR Българиа да покани г-н Ути Бъчваров да говори що е полезно и що не е!?. Защо сте поканили кулинар да говори за неговите лични разбирания за храненето?! Нека си живее със старите вярвания за това кое било полезно и кое не. Полезно би било ако бяхте поканили компетентно медицинско лице за да получат хората повече информация относно плюсовете и минусите за консумацията на неживотински продукти а не да им хвърляте пясъх в очите със до болка познати образи от телевизията, които-между другото кой изобщо ги смята за модел на подражание..?! Светът се променя, разбиранията също...и Да- Meсото Е Убийство!!!