България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отличени режисьори настояват за реформа в българското кино

Те искат отговорно разпределение на средствата и адекватни закони

28.07.2017 | 09:26 Редактор: Василена Василева
Отличени режисьори настояват за реформа в българското кино

30 български режисьори и продуценти, които през последните години са в авангарда на българското кино и печелят успехи извън страната, излязоха с отворено писмо до държавните институции във връзка с готвените промени в Закона за филмовата индустрия. 

С него те настояват за отговорно разпределение на средствата, а най-малко 15% от бюджета за култура да отива за кинопроизводство. 

Киното е едно от изкуствата, което достига най-лесно до обществото. Някои от ключовите реформи в този закон, както и в организацията на Изпълнителна агенция "Национален Филмов център" могат съществено да допринесат за по-благоприятното развитие на съвременното българско кино у нас, заяви режисьорът Ралица Петрова в студиото на "България сутрин".

"Липсата на адекватна законова база и неправилното разпределение на финансовите средства допринесе за изоставането на българското кино през последните години. Оставяме голяма част от нашите таланти да не могат да направят дебютния си филм преди да навършат 40 години, коментира още тя.

Пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на "София филм фест" Мира Сталева обясни, че безспорно е необходимо да се спазва "таванът" от средства до 50% от бюджета, които могат да бъдат получени от единичен проект за пълнометражен игрален филм, кандидатстващ за финансиране пред комисиите на Националния филмов център. А за документалните, анимационни и късометражни филми да се запазят досегашните тавани на финансиране, които не могат да надхвърлят 80% от бюджета. 

"По този начин ще се  увеличи значително броят на подкрепените от държавата филми", подчерта тя.

Вижте повече във видеото.