България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Правосъдие, а не суджуци! Правозащитници на протест пред НС

Настояват да бъдат отменени промените, ограничаващи правото на външно финансиране на магистратските организации

26.07.2017 | 09:45 Редактор: Мария Аладжова
Правосъдие, а не суджуци! Правозащитници на протест пред НС

Пореден протест пред парламента, този път организиран от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки".

Недоволството минава под надслов: "Правосъдие, а не суджуци", а протестиращите са категорични:  Властта готви на тъмно промени в основните закони и хвърля прах в очите на обществеността със скандала "Суджукгейт".

На протеста в качеството си на гражданин присъства и бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов: "Мен ме притеснява, че наистина ни занимават с дребни битови ситуации и не правят реална реформа в съдебната власт. Няма реална борба с корупцията по високите етажи на властта. Това, което виждаме днес, е един опит силите на реформата в самата съдебна власт да бъдат ударени, да бъдат поставени под натиск", заяви Иванов в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той коментира и приетите на първо четене промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат организациите на магистратите да нямат право на външно финансиране. 

Иванов подчерта, че с тези намерения не просто се спира финансирането, а международната помощ за това България да направи съдебна реформа:

"Големите инвеститори в България имат нужда от реформа в правосъдието, за да могат да инвестират в страната. Нашите партньорски правителства и съюзници от НАТО и ЕС подпомагат България в процеса на реформи чрез тези проекти, за да може тя да стане добро място за инвестиции точно по начина, по който самите международни инвеститори искат да се случи.

Когато ние отказваме тази помощ, посланието което изпращаме е, че ние не искаме страната да стане място за западни инвестиции, искаме да я тласнем в посока вариант Белорусия или вариант централно-азиатските бившите съветски републики".

Вижте още във видеото (от 04:25).