България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Родители настояват за реформи в образователната система

Националната гражданска инициатива за качествено и иновативно образование организира протестно шествие в центъра на София

18.07.2017 | 09:45 Редактор: Василена Василева
Родители настояват за реформи в образователната система

Родители от Националната гражданска инициатива за качествено и иновативно образование излизат на протестно шествие в центъра на София. 

Демонстрантите ще тръгнат от площад "Александър Невски", а крайната им точка ще бъде Народната библиотека.

В периода 20.06-1.09 тази година те провеждат подписка, чиято цел е да инициира законодателни промени, чрез които българското образование да даде качествена подготовка на учениците. До момента тя е подкрепена от над 15 хил. души.

"Не искаме децата ни просто формално да посещават училище. Не по-малко важно е в яслите и детските градини да има адекватен брой квалифициран персонал", посочиха родителите пред Bulgaria ON AIR.

Предстои да бъдат разгледани общо 14 точки, които са подготвени. Целта на самото шествие е предложените промени да бъдат обсъдени съвместно с учителите, а след това внесени и в Народното събрание.

Националната гражданска инициатива е една от четирите форми на пряко участие на гражданите в управлението.

На практика тя представлява отправяне на предложения, подкрепени с подписка от страна на гражданите към Народното събрание или органи на централната изпълнителна власт за решаване на въпроси от национално значение.