България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Близнашки: За пръв път в България има разделно управление

Според него президентът Радев и премиерът Борисов трябва да се срещат поне веднъж седмично, за да обсъждат държавни въпроси

17.07.2017 | 09:16 Редактор: Мария Аладжова
Проф. Близнашки: За пръв път в България има разделно управление

Нови политически явления и стари реалности - тези две посоки коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

По думите му естественият ход на нещата във властта предполага да се създават изкушения за президента Румен Радев в посока нов политически проект, но със сигурност да се говори за такъв е все още рано:

"Той първо трябва да се докаже като държавник и някъде през втората половина на мандата би могло да се мисли за нещо по-голямо, за нещо по-мащабно, с оглед на развитието на политическата ситуация в България, защото има едно общо усещане за изхабяване на политическите партии", посочи Близнашки.

И отбеляза, че за пръв път имаме разделно управление в лицето на премиера Бойко Борисов и президента Радев.

"Президентът Плевнелиев беше изцяло под контрола на министър-председателя, докато сега действително се сблъскваме с едно явление, което не е присъщо за нашия политически живот", поясни той.

"Редно е министър-председателят веднъж седмично да посещава държавния глава и да го информира за действията на правителството и за предстоящите начинания", добави Близнашки.

А за самия Бойко Борисов заяви: "В момента той изживява "лебедова песен"... Очертава се като една проевропейска фигура, посредник между ЕС и Турция. Една роля, която очевидно му се отдава, но фактът е, че всичко това върви в обичайния за Борисов стил - ден за ден. При него, за съжаление, стратегия няма. Той допуска доста съществени грешки в едни или други изявления, но опозицията е толкова неориентирана, че не успяват дори да засекат", анализира той.

Като грешка посочи изказването на премиера ЕС да стане колективен член на НАТО, което според Близнашки е в разрез със самата идея за създаване на ЕС.

Встрани не остана и казусът "Бузлдужа". Тук бившият служебен премиер бе категоричен: "Булзуджа" е място, свързано с националната памет, трябва да се мисли как да бъде свързано с националната традиция, а не да се превръща в място за партийно поклонение. 

Чуйте пълния разговор във видеото.