България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лятна диета - пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти и много вода

Хранете се разнообразно и балансирано, съветва диетологът д-р Мария Николова

14.07.2017 | 09:35 Редактор: Тодор Петров
Лятна диета - пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти и много вода

"Още Хипократ е съветвал своите пациенти да приемат по-лека храна и да избягват тлъстите меса. Той е един от първите лечители, които са обърнали внимание че трябва да има разлика в храненето през зимата и лятото", сподели пред Bulgaria ON AIR диетологът д-р Мария Николова.

Тя подчерта, че в горещините през лятото диетата минава към растително базиран режим - повече пресни плодове и зеленчуци. Д-р Николова посочи, че е необходим баланс между плодовете и зеленчуците и ако човек има метаболитен проблем,  хубаво е плодовете да бъдат  1-2 порции в първата половина на деня. 

Минимумът консумация на пресни плодове и зеленчуци трябва да бъде 300-400 гр. Млякото, меките сирена и не много солените кашкавали също намират място в нашата лятна диета. 

"Хранете се разнообразно и балансирано. Нашият организъм подсказва от какво имаме нужда", отбеляза за "България сутрин" диетологът.

Д-р Николова посочи още, че всички изпитваме прегряване на организма през лятото и хората огладняват вечер, когато температурите паднат. Освен храненето обаче и питейният режим е много важен, подчерта тя.

"Трябва да бъдем добре хидратирани, но не за сметка на напитки, които са богати на добавени захари. Не препоръчвам алкохол и подсладени напитки. Алкохолът допълнително загрява нашия организъм", обясни специалистът и добави, че трябва да приемаме много вода.

Д-р Николова препоръча още да залагаме по-често на айряна и таратора, като трябва да приемаме по 30-40 мл. течности на килограм телесно тегло.