България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За функционалните храни и ползите от тях

Специалистът по хранене и диетика проф. Донка Байкова за модата при храните и полезните функции на някои продукти

06.07.2017 | 07:59 Редактор: Мария Аладжова
За функционалните храни и ползите от тях

Т. нар. "суперхрани", за които чуваме, всъщност са повлияни от определена мода и именно заради това ги наричат по този начин. Истински полезните за човешкото тяло продукти се обозначават с термина "функционални".

"Функционални храни е една концепция от 90-те години на миналия век, когато започва търсенето на здравословни храни, които повлияват благоприятно на функцията на поне един орган или система в човешкия организъм", обясни в "България сутрин" проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диетика.

Така например овесените ядки се считат за функционална храна, заради функцията им да подобряват имунната система. Кофеинът също е функционална храна, защото действа благоприятно върху биотонуса.

Проф. Байкова обясни и за глутена: "Счита се, че около 5, най-много 7% в отделни части на земното кълбо, човешката популация не понася, има непоносимост към разграждане именно към тази белтъчна фракция - в частност на глиадин".

Симптомите на глутеновата непоносимост са общо неразположение, диария, гадене, повръщане - основно проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт.

Те се проявяват в детските години, в юношеските леко отшумяват и отново се появяват около 30-та, 40-та година.