България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Глобалният вирус "Петя" - подобрената версия на Wanna Cry

IT специалисти съветват: Поддържайте компютрите и антивирусните си програми ъпдейтнати

29.06.2017 | 08:09 Редактор: Тодор Петров
Глобалният вирус

Нова глобална кибераката се разпространява чрез вируса "Петя". IT специалистът Стефан Ламбрев обясни в "България сутрин", че това е подобрената версия на вируса Wanna Cry, който преди месеци нанесе огромни щети в цял свят. По думите му разликата между стария и новия вирус е, че новият има доста по-богат арсенал да достигне до компютрите. 

"Старият имаше един единствен начин да влезе в мрежата, докато новият вариант използва и много други техники", посочи той и добави, че вече има засегнати от вируса "Петя" не само в Украйна, но и в Русия, Швеция и Великобритания.

"Поддържайте компютрите си и антивирусните програми ъпдейтнати. При нормална употреба на компютъра, би трябвало да няма проблем за домашните потребители", заключи IT специалистът пред Bulgaria ON AIR.

"Нямаше да бъдем свидетели на тези атаки, ако разузнавателните агенции не търсеха пробиви в кода на операционната система Windows. Това е война, която се води между правителствата, но страдат крайните потребители", каза в "България сутрин" IT специалистът Иво Мирчев. 

Той добави, че България е една от малкото страни, които не отделят достатъчно внимание на кибератаките. Според Мирчев, ако създателите на вируса си бяха поставили за цел Българтия, вирусът можеше да тръгне от нас, тъй като държавните сайтове не се славят с много добри защити.

"Задължително е всички потребители да обновяват операционните си системи, задължително е да имат back up на всичко важно, което притежават, никога да не отварят имейли от хора, които не познават и да са изключително внимателни", посъветва потребителите Иво Мирчев.