България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Служителите на МВР не искат, но готвят протест на 5 юли

Без униформи и с 650 лв. месечно не можем да продължаваме, заяви Илия Хрисимов пред Bulgaria ON AIR

20.06.2017 | 08:13 Редактор: Иван Берберов
Служителите на МВР не искат, но готвят протест на 5 юли

Най-вероятно на 5 юли служителите на МВР излизат на протест. Но те не искат да протестират, защото жертват част от свободното си време по този начин. Законът забранява да се протестира, когато е на смяна полицаят. Всички изказвания, че се увеличава престъпността, когато полицията протестира, са изключително грозни.

Това посочи Илия Хрисимов, зам.-председател на СФСМВР в студиото на "България сутрин". 

Вътрешният министър Валентин Радев отхвърли решенията на управителния съвет на синдикалната федерация за увеличение на заплатите в сектора с 15%, а след среща с премиера Борисов си промени мнението. Хрисимов смята, че голяма част от публичните изказвания на Радев са неиздържани.

"Нямаме логично обяснение, защо се е променила позицията на министър Радев. Ние поискахме нова среща. Думите му, че складовете в "Симеоново" са пълни с униформи, са празни. Там склад няма. Униформи идват, но сега идват зимните, а есента ще дойдат летните. Така са се стекли поръчките", обясни Хрисимов пред Bulgaria ON AIR. 

Според госта не може основният източник на допълнителни средства за полицаите да бъде извънредният труд.

"В по-спокойните районни има битка за извънреден труд между служителите. Да, позволените часове подобна дейност се увеличиха, но полицаите не са просяци. Не може с 650 лева заплата и без прилична униформа да пазят обществото", поясни той.