България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Здравната каса реши: Парите за лечение на онкоболни - според теглото на пациента

Това указание беше подписано тихомълком от Лекарския съюз и Касата, заяви в "България сутрин" д-р Борислав Димитров

19.06.2017 | 08:40 Редактор: Жанета Нейкова
Здравната каса реши: Парите за лечение на онкоболни - според теглото на пациента

Новите промени, които наложи Националната здравноосигурителна каса за парите за лечение на онкоболни предвижда тя да плаща терапията им според килограмите и височината. Фондът е изчислил, че може да покрие лечението, ако мъжете тежат средно 81 килограма, а жените - 67.

Д-р Борислав Димитров определи това решение като "едно съобразно "ноу хау" на Здравната каса в студиото на "България сутрин". 

Управителят на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания в София коментира темата пред Bulgaria ON AIR, като предполага, че това решение е продиктувано от реалния недостиг на средства и от невъзможността на Касата да гарантира пълния обем от лечението на българските граждани, страдащи от такива заболявания.

"Лично участвах в една от работните групи между Български лекарски съюз, представители на Касата и болниците именно във връзка с проекта с изготвяне на такова указание. На тази среща присъстваха много от управителите, както и лекари от почти всички лечебни заведения, занимаващи се с онкологична помощ", разказва д-р Димитров като заяви, че на това заседание се е стигнало до решение.

Работна група трябваше да постави проблемите при лечението на онкологични заболявания и, след като се извършат евентуални нормативни промени, едва тогава указанието да бъде факт, отбеляза гостът.

"За съжаление без участието на другите членове на работната група, което включва и националния консултант по медицинска онкология, това указание беше тихомълком подписано от представители на Лекарския съюз и Националната здравноосигурителна каса в леко променен вид", твърди д-р Борислав Димитров.

Той обясни, че тези промени създават много проблеми. От една страна технологично, а от друга - те са в противоречие с нормативната база.

Лекарят подчерта, че не би могъл да нарече промените риск за пациентите и допълни, че по този начин Касата принуждава лекарите да нарушават стандартите, което довежда до не много добро лечение. 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ganka_Daneva
преди 6 години
Толкова е срамно това, което е решила здравната каса, че чак онемях, когато го чух. Всички онкоболни в последния стадий на заболяването губят много килограми от теглото си. И какво им казват; " Няма повече лекарства за Вас, защото сте пътници за оня свят". Не само срамно и позорно, но на всички, които са взели това решение, трябва да им отнемат лекарските права и да бъдат осъдени с ефективни присъди. Това не са лекари, а чудовища. Сигнализирай за неуместен коментар