България сутрин

Водещи: Лора Инджова и Златимир Йочев. От 06,15 до 9,00

Водещи:
Лора Инджова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Румяна Симеонова

Продуцент:
Деница Нейчева

Редактор:
Тома Лазаров

Стандартът за киселото мляко да не се пипа току-така, предупреждават експерти

И сега не е докрай ясно какви са закваските
Публикувана: От:

Още по темата

 

Сегашният стандарт за произвежданото кисело мляко у нас е "доста недомислен, но това не значи, че всеки може да пипа стандарта, както си поиска". Така коментира в "България сутрин" обсъжданата промяна д-р Сергей Иванов, който е управител на Центъра по биология на храните. Неговото мнение сподели и зам.-председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки.

Преди няколко дни три компании, производители на кисело мляко, поискаха промяна в българския държавен стандарт, която да им позволи да използват опаковки за продуктите си от всякакви материали, разрешени в ЕС, без обаче да посочват конкретния материал, който искат да използват.

В момента у нас киселото мляко се предлага в опаковки от стъкло, керамика или полистирол, съгласно стандарта.

"Проблем при БДС е, че това има строго специфично съдържание на определен вид бактерии, строго специфична структура... Изискват се доста сериозни изследвания и проверки. Становището на болшинството хора от бранша е - ако се пипа, да се пипа много внимателно и да не бъде хвърлено в пространството: "Дайте да сменяме", посочи Симеон Присадашки. 

А според д-р Сергей Иванов проблемът със стандарта на качеството на киселите млека у нас е по-генерален: "В момента в цяла Европа се произвеждат закваски за кисело мляко. По-голямата част от закваските у нас не са български. Ако искаме да запазим традициите на нашето кисело мляко, тука вече трябва да се направи регистър на закваските и дали това въобще е лактобацилус или са някакви други"

 

 

Коментари ( 0 )