България сутрин

Водещи: Лора Инджова и Златимир Йочев. От 06,15 до 9,00

Водещи:
Лора Инджова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Румяна Симеонова

Продуцент:
Деница Нейчева

Редактор:
Тома Лазаров

Авторът на "Адютант на Богородица" иска да възкреси обединените българи отпреди един век

Росен Панчелиев и литературният критик Митко Новков разказват повече за славната и трагична история в романа
Публикувана: От:

Още по темата

 

Литературни критици определиха романа "Адютант на Богородица" като притча-мистерия. Книгата разказва славна, но и трагична история от времето на Първата световна война.

Главният герой поручик Сотир Симов преминава през десетки перипетии, за да оцелее и да се превърне в следващия славен български войник, който дава живота си в битките за България в Северна Добруджа.

"Това е един друг свят, който много бих искал да възкреся. Свят на една различна България, която преди 100 години се е обединявала и е искала да събере земите и духа си, местата, на които се говори български език, слуша се българска музика, има български ритъм", разказа пред "България сутрин" Росен Панчелиев, автор на "Адютант на Богородица".

В студиото на Bulgaria ON AIR гостува и литературният критик Митко Новков, който е останал очарован от думите и историята в книгата на Панчелиев.

"Романът е един магически реализъм, с директен български привкус, защото езикът вътре в книгата е много сочен, приятен за четене и възприемане. Език от онова време, който "избухва" чрез  книгата", твърди Новков.

 

 

Коментари ( 0 )