България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дебатите в НС за мажоритарния вот продължават

БСП внася законопроект за смесена избирателна система

16.06.2017 | 09:36 Редактор: Мария Аладжова
Дебатите в НС за мажоритарния вот продължават

Въпреки, че парламентът каза "не" на мажоритарното гласуване в два тура, дебатите по темата ще продължат. В това увериха Мария Илиева от ГЕРБ и Георги Гьоков от БСП.

ГЕРБ внесе законопроекта по волята на гласовете от референдума, иницииран от Слави Трифонов, но срещна отпор в пленарната зала от 122 народни представители от БСП, ДПС и Обединените патриоти.

"Смятам, че този дебат тепърва ще се развива", категорична бе Мария Илиева в коментар за "България сутрин". По думите ѝ колкото по-близо народните представители успеят да стигнат до волята на хората, толкова по-отговорни политици ще бъдат.

От БСП пък са готови със свой законопроект на мажоритарна система от смесен тип, но очакват да минат дебатите, за да го внесат за разглеждане, обясни Гьоков. Позицията на Столетницата е, че чрез въвеждане на изцяло мажоритарен вот в два тура и субсидиране на партиите с 1 лев на глас (друга точка от референдума), в Народното събрание ще попаднат хора, защитаващи не народния, а лобисткия и частен интерес.

Затова от БСП предлагат субсидиране "може би на 50%", добави той.

Вижте пълния разговор във видеото!