България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имплантите втора употреба - сериозен проблем у нас

Пациентите в България масово не знаят откъде идват имплантите, които им се поставят

12.06.2017 | 09:21 Редактор: Мария Аладжова
Имплантите втора употреба - сериозен проблем у нас

Импланти втора употреба, понякога дори извадени от трупове - това не е медицински мит, а реални случаи на използвани импланти, поставяни в телата на нови пациенти. Някои от тези случаи имат летален край, разказа в "България сутрин" Мария Петрова, която е адвокат и директор на Европейския институт по медицинско право, мениджмънт и обществено здраве.

"Като адвокат все по-често ставам свидетел на случаи, в които хора разказват неща, които изглеждат направо абсурдни... Много често касата не покрива такъв тип консумативи или такъв тип импланти. Хората са принудени да си ги купуват. Всички тези спекулации, за да платите по-малко, за да не ви издадат документ, навяват съмнения за качеството на този тип консуматив и това как ще се отрази на здравето", разказа Петрова.

По думите ѝ в страната има сериозен проблем с неинформираността сред пациентите, когато стане въпрос за импланти. От друга страна комуникацията между пациенти и болничната администрация също куцала. 

А цените на самите импланти варират от 5 до 15 хиляди лева, в зависимост от вида им.

"Има различни начини да не се закупуват медицинските изделия без да се знае произхода им. В болниците има ясни правила и ако тези правила се спазват и от двете страни - и от пациенти, и от лекарите, тогава няма да се случват подобни инциденти", коментира от своя страна доц. Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов".

Той добави, че по закон Здравната каса задължително изисква да се отбележи откъде идва имплантът", добави той. 

"Контролът е много ясно упоменат и в болниците и в Здравната каса. Твърде често се случва така, че и едната, и другата страна се опитват да намлят стойността, цената тогава вече се излиза извън законовите норми и в такива случаи винаги съществуват рискове", коментира още доц. Спасков.