България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Гарелов с нова книга: Ще ни побъркат!

Става въпрос за историята на прехода и паралела ѝ със сегашната система, поясни журналистът пред Bulgaria ON AIR

02.06.2017 | 09:33 Редактор: Иван Берберов
Иван Гарелов с нова книга: Ще ни побъркат!

Всичко отрицателно, което едва се забелязваше в началото на българския парламент, се изроди. Хамелеонството, като че ли стана нормално за нашите политици. Дори сме претръпнали към такова поведение. Нашата българска политическа система се нуждае от рестарт. Ние нямаме хомогенно управление. То е и невъзможно при сегашната система. Изправени сме пред безпринципни коалиции, а те са нестабилни.

Това посочи журналистът Иван Гарелов в студиото на “България сутрин“.

"Ние като народ сме много търпеливи. Предпочитаме да отлагаме, за да оцелеем. Но това не стига. Все повече назряват процеси в обществото, които ще доведат до голямо сътресение. Имаме фалшива демокрация, в която законите са валидни само за хората с малките пенсии“, заяви гостът пред Bulgaria ON AIR.

За историята на прехода и паралела ѝ със сегашната система, разказва Гарелов, може да се чете в новата му книга “Ще ни побъркат!“, която излиза на 6 юни по книжарниците, а на 7 юни е официалното откриване в НДК.

Според него два са големите проблеми в нашата политика, които изискват рестарт на системата - институцията на президента и разпокъсаните партии.

“Институцията на президента трябва да се избира от парламента, а не от обществото. Сега хем се избира от народа, хем няма никакви права. Другият голям проблем е разпокъсаната партийна система. У нас се възприема партията, като трибуна за облагодетелстване на лидерите ѝ от морална или финансова гледна точка. Трябва партията, която е победила да може да управлява сама“, отбеляза журналистът.