България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

КЗП зове: Внимавайте за уловки след отпадането на роуминга в ЕС

30% от жалбите касаят проблеми с телекомуникационни услуги, посочи Димитър Маргаритов от Комисията за защита на потребителите

01.06.2017 | 07:35 Редактор: Тодор Петров
КЗП зове: Внимавайте за уловки след отпадането на роуминга в ЕС

Роумингът в Европейския съюз отпада от 15 юни, но не е изключено към потребителите да има адресирани анонси, които да ги въведат в заблуждение. За това предупреди Димитър Маргаритов от Комисията за защита на потребителите в "България сутрин".

Той подчерта, че това  може да се случи особено, когато изтичането на договори съвпадне с този нов режим. Маргаритов припомни на потребителите, че след изтичане на срока договорът автоматично се трансформира в безсрочен и потребителят може да го прекрати по всяко време с едномесечно предизвестие без да дължи такси. 

"Ако потребителят прецени, че ще сключи нов срочен договор, нека да направи добра преценка дали няма допълнителни услуги като втора сим карта, на която ще трябва 2 години да плаща таксата", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

"Ще проследим дали промените в общите условия коректно ще въведат този регламент. 30% от жалбите при нас касаят проблеми с телекомуникационни услуги - различен тип нелоялни практики с предлагането на оферти, които на пръв поглед изглеждат примамливи", каза още Димитър Маргаритов.

На старта на летния туристически сезон у нас от Комисията за защита на потребителите предвиждат превенция и последващ контрол. От май месец са започнали проверки на обектите, в които при предишни проверки са констатирани нарушения. 

Ще се извършват и проверки в търговските мрежи. "От този месец започват проверки по цялото Черноморие. Ще взимаме проби от алкохолните напитки, които се предлагат от наливен тип", отбеляза Димитър Маргаритов.

"Добре е потребителите да си набавят всички неща, които са им необходими, за да не им се налага да правят аварийни разходи", посъветва той и подчерта, че потребителските ни права не трябва да бъдат включвани на летен режим. 

В днешния Ден на детето Маргаритов обърна внимание на родителите, че най-много опасни стоки има при детските играчи и дрехи. Той призова за внимание към детайла.