България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ihelp - приложение за взаимопомощ, с което да спасим животи

Христо Христов и Светла Димитрова разказаха повече в "България сутрин" за каузата, която цели хора да се отзовават там, където има нужда от спешна помощ

24.05.2017 | 07:57 Редактор: Жанета Нейкова
Ihelp - приложение за взаимопомощ, с което да спасим животи

Мобилно приложение има за цел да спаси животи като обедини хора около една кауза. Ihelp  е мрежа за взаимопомощ, която иска да събере родители, приятели, медицински лица, обикновени граждани, които имат желанието да придобият знания за долекарска помощ и така да се увеличи шансът максимално бързо да се отзовават хора там, където човек има нужда от спешна помощ. 

Това разказа в студиото на "България сутрин" Христо Христов, основател на каузата, и допълни:

"В момента всеки българин разчита на 112 и намесата на специализирания медицински екип. От проучването, което направих, времето за пристигане на линейката е около 15-20 минути. Възрастните хора без пулс и дишане имат не повече от 8 минути, бебетата имат минута и половина, децата - 5 минути, ако им спре сърцето и дишането. Сами разбирате, че нямат шанс да дочакат някой от Спешна помощ да помогне", каза Христов.

В Bulgaria ON AIR гостува и Светла Димитрова, директор на "Първите седем", която информира, че също така стартира и социалната кауза "Пазители на сърца: Мисия София". 

Целта е в рамките на 12 месеца да се обучат 5 хил. родители да оказват долекарска помощ на бебе, дете и възрастен, тъй като тази група от хора са по-чувствителни, по-адекватни и могат да реагират по-бързо, твърди тя. Всички те могат да бъдат свързани чрез Ihelp, заключи Димитрова.