България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

24 май - празник на буквите и траур на използването им

Актьорът проф. Атанас Атанасов и режисьорът Съни Сънински за смисъла на днешния ден през погледа на творците

24.05.2017 | 09:05 Редактор: Тодор Петров
24 май - празник на буквите и траур на използването им

24 май е и празник, и траур. Това е празник на буквите, но траур на начина, по който ги използваме и формираме речта си. Това е тъжен ден за всичко онова, което ние правим с буквите. Това сподели пред Bulgaria ON AIR известният актьор проф. Атанас Атанасов.  

Признава, че за него това е ден, в който може да си почине от всичко, с което се занимава професионално и работата си със студентите. Проф. Атанасов отбеляза, че въпреки всички обстоятелства и собсвената си природа хората на изкуството продължават да се мотивират да работят.

"Стигнали сме до момента, в който всеки сам трябва да се спаси. Бихме загинали, ако не изпитваме любопитство към всичко, което ни заобикаля. Едно потъване само в театъра би ме унищожило. Опитвам се да върша странични неща, за да се зареждам. Намирам надежда, че ще имам още сили да продължа", каза още актьорът пред Лора Инджова в библиотеката на СУ "Св. Климент Охридски".

Проф. Атанасов се обърна със съвет към младите да бъдат непримирими, защото именно тогава ще бъдат по-мотивирани и успешни. 

Режисьорът Съни Сънински си спомни за театралната мания, която преди години е обземала всички и определи 24 май като празник на духа, без който материята нямаше да съществува. 

"Човекът на духа трябва да бъде непрекъснато търсещ и да не оставя живота си на едно място. Винаги съм търсил изненадите и нещо, което да ме провокира. Духът на твореца не може да остане на едно място. Хората на духа непрекъснато се развиват, те са жадни за думите", сподели той в "България сутрин".

Запитан какво прави държавата за изкуството той призна, че материалната база се променя в положителна посока, но акцентира на съдържанието и на свой ред попита: За какво го правим, за кого го правим?