България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На свобода е мъжът нападнал възрастна жена в Бургас

Темата коментират Калина Крумова, бивш депутат, Христо Монов, психолог и Златко Желев, главен редактор на Dnes.bg пред Bulgaria ON AIR

18.05.2017 | 08:23 Редактор: Иван Берберов
На свобода е мъжът нападнал възрастна жена в Бургас

На свобода е мъжът нападнал възрастна жена на автобусна спирка в Бургас. Пострадалата е със счупен таз. От прокуратурата твърдят, че извършителят - 26-годишният Живко Кючуков, е болен от шизофрения. Той е на лечение в месния център за психично здраве от свободен тип.

Бездействието е в резултат от това, че толерансът ни към насилието стана прекалено голям. Затова имаше хора, които просто гледаха възрастната жена, а след това се качиха в автобуса. Ние сме едно силно маргинализирано общество. Чувството на безнаказаност оставя хората да правят каквото си искат. 

Това казаха Калина Крумова, бивш депутат, Христо Монов, психолог и Златко Желев, главен редактор на Dnes.bg в студиото на "България сутрин".

Според Крумова случаят няма бърз отговор.

"Това е многопластова ситуация. Съгласна съм, че имаме много високи нива на търпимост. Възможно е той да е купил диагнозата си, за да не бъде класифициран като хулиган. Проблемът е, че хората с наркотична зависимост или шизофрения са изоставени от обществото и родителите им", посочи тя.

Христо Монов даде по-песимистична оценка на обществото ни.

"Ние сме сбор от оцеляващи индивиди. Нямаме никакво чувство за съпричастност към другите. Не можеш да вземеш един модел на заведение за психично болни, който върши работа в добре развитите общества и да го приложиш у нас", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият депутат допълни, че нямаме налице нужните морални устои и поради това се случват подобни неща.

"Диагнозата трябва да я поставяме не на въпросния Живко, а на нас. Когато моралът е наличен законите са излишни, когато не е - те са неприложими", поясни Крумова.

Главният редактор на Dnes.bg Златко Желев посочи, че решението на проблема с агресията не е още агресия.

"Далеч съм от мисълта, че на агресията трябва да се отвръща с агресия. Вината е изцяло в родителите, за това, че оставят децата си когато имат някакво увреждане или зависимост", допълни той.

Вижте още!