България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Родители на протест срещу насилието над деца

Той е провокиран от зачестилите сигнали за тормоз в учебните заведения и детските градини

10.05.2017 | 09:53 Редактор: Василена Василева
Родители на протест срещу насилието над деца

Родители излизат на национален протест в столичния парк "Заимов". Той е  отправен срещу зачестилите прояви както на физическо, така и на психическо насилие над деца в яслите, детските градини и училищата в страната.

Организаторите на протеста популяризираха събитието чрез социалната мрежа Facebook и е планирано да започне в 11 часа на 10 май.

Една от организаторките на протеста, коментира пред камерата на Bulgaria ON AIR, че той е бил провокиран след репортаж, излъчващ кадри от столична ясла, в която се упражнява психически тормоз над деца.

Тя твърди, че нейното 8-годишно дете също е станало жертва на психически тормоз в столичното  19 СОУ "Елин Пелин" от страна на учителите, които вербално настройвали съучениците му срещу него. Една от учителките дори нарекла детето ѝ "селянка" и зашлевила шамар на друго дете, споделя майката.

"Не смятам, че това поведение е приемливо по какъвто и да било начин", коментира още организаторката на протеста.

Тя е сигнализирала за тези проблеми през месец декември 2016 г., но до момента не е получила никакъв отговор от страна на училищното настоятелство.

Майките, взели участие в протеста, коментираха още, че за да бъдат решени проблемите, трябва да има обратна връзка между учителите и родителите, която обаче в момента липсва.

Част от промените, които родителите ще настояват да бъдат въведени са
постоянно видеонаблюдение във всяко помещение на яслите, градините и училищата, назначаване на допълнителни медицински лица във всяко едно от посочените заведения и въвеждане на лимит на децата, обгрижвани от един педагог.

Разбирам, че няма достатъчно средства, но много от промените, за които настояваме, не изискват финансов ресурс, а единствено желание от страна на институциите. Родителите трябва да бъдат допуснати най-накрая в яслите и градините на доброволчески принцип, телевизията да бъде ползвана единствено за обучителни цели, коментира още една от протестиращите майки.