България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отказаха да разделят сиамските близнаци Янко и Богдан

Едното от децата е добре, другото обаче е в кома

28.04.2017 | 09:04 Редактор: Мария Аладжова
Отказаха да разделят сиамските близнаци Янко и Богдан

Сиамските близнаци Янко и Богдан, които се родиха в края на август в сливенската болница, са били отказани за лечение в чужбина.

Лекарска комисия, свикана от Фонда за лечение на деца в чужбина, е констатирала, че разделянето на децата е опасно за живота им.

14-годишната майка на близнаците - Мария, разказа пред Bulgaria ON AIR какво е състоянието им към днешна дата:

"Богдан е добре - храни се, играе си, смее се, плаче след нас, познава ни. Янко не е добре - подут, увреден, на главата му има две големи дупки. От очите и носа му излиза слуз. В кома е", сподели с мъка Мария.

Децата са настанени в дом "Майка и дете" в Бургас. Роднините на момченцата не виждат как сами биха могли да се справят с трудната ситуация.

"Написаха, че разделянето е анатомично невъзможно и функционално непълноценно", коментира свекървата на Мария. По думите ѝ лекарите в чужбина също са отказали да приемат децата с аргумента, че за да разгледат случая, близнаците трябва да бъдат изпратени от лекар в България. 

А от Фонда коментираха случая така: "За тези две дечица е взето решение от един външен експерт, който казва,ч е разделянето не може да бъде осъществено, а второто е взето от междуболнична национална комисия, свикана специално за този казус. Лекарите са категорични, че разделяне не може да се осъществи, тъй като това е рисково и за двата близнака. Лекарите в самия обществен съвет коментираха, че децата има обща храносмилателна система, имат обща кръвоносна система няма как да се осъществи това разделяне", обясни д-р Пенка Георгиева.