България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спазват ли съвременните българи езиковите норми?

По темата говориха езиковедът доц. д-р Борислав Георгиев и поетесата Надежда Захариева

24.04.2017 | 10:46 Редактор: Мария Аладжова
Спазват ли съвременните българи езиковите норми?

Готвят ли се нови промени в българския език и необходими ли са те? По темата в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR говориха езиковедът доц. д-р Борислав Георгиев и поетесата Надежда Захариева.

Георгиев предлага да бъде въведена нова система, която да инициира и анализира необходимостта на промените в езика. Той дава за пример системата, която е работила в България до 1945 година:

"Министерството на просвещението тогава е назначавало специални правописни комисии, които работят с много широка представителност и всъщност министърът на просвещението издава нормативен документ. Аз предлагам въз основа на всички лингвистични центрове в провинцията и в София да се възобнови тази правописна комисия".

А според поетесата Захариева масовото неспазване на езиковите правила, както в писмената, така и в разговорната реч, се дължи на пропуски в образователната система. 

"Спомням си колко строги бяха нашите учители, които ни учиха да говорим правилно. Струва ми се, че изискванията сега не са толкова строги".