България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Който държи информацията, държи властта! А кой държи СРС-тата?

Трябват ни нови технологии за разузнаване, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред Bulgaria ON AIR

05.04.2017 | 08:40 Редактор: Иван Берберов
Който държи информацията, държи властта! А кой държи СРС-тата?

Съществува "паралелна държава" при използването на специални разузнавателни средства (СРС-та), обявиха Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията и експертът по сигурността Николай Марков в студиото на "България сутрин".

"Който държи информацията, той държи властта. Има корпоративни организации, които имат по-модерни техники за подслушване от държавата. В тези не регламентирани разузнавания са замесени и политически лица", посочи Марков.

Той допълни, че няма яснота какво се случва със СРС-тата след като престанат да са от полза на съдебната влас.

"Въведе се ново законодателство за СРС-тата, но се разшири кръгът от възможности на тези, които могат да ги поръчват. Не се знае какво става със СРС-тата след като станат неприложими от съдебната власт. Кой ги унищожава не се знае. Надявам се новият председател на Съда да въведе ред", заяви той.

Според Тихомир Безлов България няма как с технологията, която притежава, да се бори срещу модерните методи за подслушване,

"Ако имате една такава "паралелна държава", какво прави другата официална държава? За да се противопоставим на тези частни СРС-та трябва да има бюджет. Трябват модерни средства. България се опитва да се противопостави на комуникация през "Messenger" и "Skype" с подслушване на телефон. Официалната държава няма легални средства за борба с успоредната ѝ държава", обясни Безлов пред Bulgaria ON AIR.

Друг проблем който те посочиха, е огромният спад в исковете и разрешенията за СРС-та от 2010г. до 2016г. Според тях, това сочи за спад в работата на служителите на сигурността.

"От 2010г. до 2016г. броят на СРС-тата е спаднал изключително много.
От 6228 поискани СРС-та пред 2010г. на 147 миналата година, това означава, че едва ли не е постигната съдебна нирвана. Нищо не се прави", отбеляза Безлов.

Въпреки това, гостите не счетоха националната сигурност за застрашена.