България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ясен Тодоров: ВСС няма нищо против Лаура Кьовеши

Но ние трябва да изградим собствен модел за борба с корупцията, каза гостът пред Bulgaria ON AIR

20.03.2017 | 10:05 Редактор: Иван Берберов
Ясен Тодоров: ВСС няма нищо против Лаура Кьовеши

ВСС няма нищо против Лаура Кьовеши, главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния, сподели Ясен Тодоров, член на ВСС в студиото на "България сутрин".

"Нашата прокуратура работи, като цяло, добре. В затвора има и съдии и прокурори и политици, но вероятно не ги знаете. Прекалено много гласност се дава политици и други високопоставени длъжности да се защитават. От медиите слушаме как са невинни, а искаме да влязат в затвора", каза Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

"Големият проблем е, че политиката навлезе много силно в съдебната система. Ние трябва да направим наш модел за борба с корупцията, пригоден за нашата действителност, не можем да следваме румънския", добави още той.

Акцентът на разговора падна и върху конфликта между Лозан Панов, председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и Висшия съдебен съвет (ВСС). 

"Конфликтът между господин Панов и членовете на ВСС е само от негова страна. Панов дължи поста си на мнозинството от ВСС. Аз лично гласувах за него. Но той говореше едни неща, които за съжаление сега не се препокриват с действията му", поясни гостът.

По отношение на конференцията организирана от Панов, гостът обясни, че е нямало как да присъстват редица от поканените. Като пример даде президента, който се е срещнал с госпожа Кьовеши предния ден.

"Лозан Панов организира конференция с участието на госпожа Кьовеши в час и ден, в който имаше планирано заседание на ВСС. Изпрати покани на членовете на Съвета, на държавния глава и на главния прокурор, а след конференцията упрекна, че който не е присъствал, не бил борец срещу корупцията", обясни Тодоров.

Вижте още във видеото: