България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българка създаде първия таблет за незрящи

Продуктът се очаква да бъде пуснат скоро и у нас

13.03.2017 | 10:15 Редактор: Иван Берберов
Българка създаде първия таблет за незрящи

Българката Кристина Цветанова създаде първия таблет за незрящи в света. С това тя спечели награда "Изгряващ предприемач" от Еврокомисията.

Устройството работи чрез аудиовъзпроизвеждане и приплъзване. По този начин потребителят може да избере какво иска да прави с него. Иновативното при този таблет е, че екипът на Цветанова представя за първи път цял екран с повече от 13 реда брайлово писмо. 

"В момента устройство само с един единствен ред може да се закупи на пазара и то струва от порядъка на 5-8 хил. евро. Ние намалихме цената над 10 пъти от всичко съществуващо до сега", обясни тя в студиото на "България сутрин"

Продуктът е в предпроизводствена фаза. В идните три-четири месеца се очаква таблетът да бъде пуснат на пазара. Цената му ще е в размер от 500 долара. Екипът на Цветанова разработва бизнес план, който ще позволи временното ползване на таблета.

"До момента сме разработили бизнес модел, който не е строго и единствено 500 долара на бройка. Работим с Камбоджа, като там може за 50 цента да наемеш устройството за един ден", каза гостът пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали се разпространява устройството, Цветанова отговори, че от цял свят вече имат поръчки.

"Една от най-големите ни поръчки е от министерството на технологиите и образованието в Кения в размер на 10 000 бройки. Имаме поръчки от ОАЕ, Сингапур, Германия, Испания."

Тя допълни, че се очаква таблетът много скоро да бъде пуснат и в България.

Вижте още във видеото: