България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мъжкото хоро в Калофер кандидатства за UNESCO

Десетки мъже калоферци влязоха в ледените води на Тунджа

06.01.2017 | 08:44 Редактор: Ирина Георгиева
Мъжкото хоро в Калофер кандидатства за UNESCO

Десетки мъже от Калофер влязоха в студените води на Тунджа, за да изиграят традиционното ледено хоро. По думите на местните този ритуал е на повече от 150 години.

По идея на кмета на града хорото ще кандидатства за списъка на културно наследство на UNESCO.

Въпреки че водата е малко под нулата, това не спря желаещите да се потопят във водата. Малко преди да "нагазят" в нея, ледът беше разбит специално от тъпанджия.

Традицията в Калофер повелява след като кръстът на Богоявление се извади от реката да се даде на най-малкия участник. Тази година това е 10-годишният Драгомир Славчев.

Според традицията, след като свърши леденото хора, в реката могат да бъдат кръщавани и деца. 

Кметът на Калофер призова първо местните и младите хора да влязат във водата. Стотици гости от цялата страна се стекоха в града, за да се докоснат до уникалния обичай. Тази година имаше и двама пострадали - жена със счупен крак и измръзнал мъж. 

Веднага след като излязоха от водата, някои от смелчаците застанаха пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да споделят какво е било усещането.

"Реших, че искам да усетя нещо по-българско. Поне за себе си реших, че искам да го усетя като тръпка и се случи. Наистина който иска да усети нещо по-национално, по-истинско, по- от едно време нещата... Тук е мястото", сподели мъж от Девня, който влиза в ледените води на Тунджа за втора поредна година.

"Емоцията е несравнима, докато не влезеш вътре, няма как да усетиш, тук е просто магично. Ние сме от Варна и идваме тук за трета година и догодина пак ще дойдем. Просто има една енергия, има една емоция, която няма къде другаде да усетиш", разказа пък друг младеж.

Вижте атмосферата в Калофер: