България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изборният ден зад Океана е преминал много тежко

Много българи в Канада не успяха да упражнят правото си на глас, отчете проф. Красимир Гаджоков за Bulgaria ON AIR

07.11.2016 | 07:22 Редактор: Ирина Георгиева
Изборният ден зад Океана е преминал много тежко

Изборният ден зад Океана премина много тежко - имаше доста хора, които искаха да гласуват и още толкова, които не успяха. Това съобщи проф. Красимир Гаджоков от Торонто, Канада в предаването "България сутрин".

Въпреки че в момента в Торонто е късно през нощта, той все още се намира в българската секция - в консулството, където тече броенето на гласовете за президент и вицепрезидент.

По думите му гласуването е било много трудно и тежко заради това, че е вървяло много бавно заради огромния брой хора, които са отишли да упражняват правото си на глас. Той отчете, че накрая са останали около 45 души, които не са успели да гласуват.

"Това се дължи на най-вече на грубото ограничаване на броя на секциите в чужбина, което беше извършено от българските законодатели. В резултат от това и от малко по-големия интерес към тези избори в сравнение с предишни президентски избори в чужбина и референдуми, имаше буквално задръстване по целия свят - в Англия, в Брюксел, в Германия. И разбира се, по-сложна процедура - безсмислието да декларираме, че не сме гласували другаде - някаква декларация, от която няма никакъв смисъл, защото като български граждани сме длъжни да спазваме закона, която трябваше да се попълва два пъти дори", заяви той.

В Канада имаше 7 секции, заяви проф. Гаджоков. По думите му хората, които са отишли в Торонто са били затруднени най-вече от огромните опашки.

"Най-трудно беше по обяд, когато се чакаше около 2 часа и половина до три часа - много хора се отказаха", съобщи проф. Гаджоков и добави, че много от тези, които са останали не успели да гласуват въпреки удълженото време.

"Със сигурност това, което ще направим като активни българи в чужбина, е да събудим повече хора и да реагират заедно с нас, за да напишем писма до депутатите и да можем да направим някакви обжалвания", коментира проф. Гаджоков.

Той се надява да дойде моментът, в който ще се гласува електронно.