България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българи в чужбина: Промените в Изборния кодекс се правят на парче, няма стабилност!

Законодателства се по един несериозен начин в последния момент, коментираха Красимир Гаджоков, Йордан Юруков и Деси Христова

24.10.2016 | 08:46 Редактор: Ирина Георгиева
Българи в чужбина: Промените в Изборния кодекс се правят на парче, няма стабилност!

Промените на парче, които се правят в Изборния кодекс, са изключително тревожни. Това коментираха българите в чужбина Красимир Гаджоков, Йордан Юруков и Деси Христова, инициатор на петицията "Искам да гласувам! в предаването България сутрин.

Към момента по време на гласуването в чужбина не е имало проблеми от гледна точка на някакви съмнения в тях, заяви Гаджоков, който се включи в ефира на Bulgaria ON AIR по Skype от Торонто, Канада. По думите му има проблеми по съставянето на секциите. Той не разбира защо всеки път трябва да се започва от нулата, защо няма контакт с българите извън България, които са участвали в съставянето на тези секции преди, с българските организатори по места, за да бъдат подготвени тези неща по-рано и да няма такива проблеми в последния момент.

Българите в чужбина са против промените в Изборния кодекс, които се правят на парче, подчерта още той. По думите му, те смятат, че не трябва да има ограничения. Според него делото, при което омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд заради ограничението в Изборния кодекс на броя секции в една държава, трябва да продължи и след направените промени.

По думите на Христова ограничението, което остана за разкриването на секции извън страните в ЕС, е дискриминация. Няма заложени критерии в Изборния кодекс как ще бъдат заложени тези секции, посочи тя.

Тези промени на парче в последния момент ни показват една много страшна тенденция по отношение на законодателния процес в България, категорична е Христова. Според нея това означава, че не се обмисля как се случва това и "няма значение дали това ще бъдат българските граждани в чужбина или в България, защото се законодателства по един несериозен начин в последния момент".

До голяма степен тези промени минаха от чист популизъм, коментира и Йордан Юруков по Skype от Франкфурт, Германия. И той е съгласен с тезата, че Изборният кодекс винаги се решава на парче, има постоянни промени и няма стабилност.

"От избори до избори постоянно виждаме различни мерки и идеи, които да приложат бързо без никакво обмисляне", заяви той.