България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разклати ли "квадратчето" нацията?

За изборните вълнения пред Bulgaria ON AIR говорят проф. Михаил Константинов и социологът Васил Тончев

21.10.2016 | 08:54
Разклати ли

10 дни преди изборите променяме закона. За тези избори квадратчето "Не подкрепям никого" няма да има никаква промяна. Най-добре е да го махнат, обяви в предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR проф. Михаил Константинов.

"Нека да си спазваме изборната машина, защото това е неграмотност. Депутатите не направиха квадратчето от лошотия, а от неграмотност. Трябва малко да четеш, защото сега едно квадратче клати държавата", категоричен бе той.

Според социолога Васил Тончев сме отишли много назад в изборния процес.

"Във всички последни избори, хаосът става все по-голям и по-голям. Това не е добър знак за нашата демокрация. Рано е да се говори за предсрочни избори, първо трябва да видим резултатите от тези и колко стабилно ще остане мнозинството", допълни още социологът.

По думите на проф. Константинов дали ще има ново правителство е решение само на ГЕРБ.

Според социологическото изследване на първи тур най-голяма подкрепа ще получи ГЕРБ.

"Очертават се двамата фаворите за първи тур, дори третият е ясен. Активността ще бъде около 60%, а това задължително гласуване няма да повлияе, защото няма никаква санкция към хората, които няма да гласуват", обясни социологът Тончев.

По неговите данни сблъсъкът ще бъде между Цецка Цачева и ген. Румен Радев. На трето място той предвижда появата на Красимир Каракачанов, четвъртото място е за Ивайло Калфин, тъй като той е много силен мажоритарен кандидат, но проблемът е, че е подкрепян от малка партия.

Социологът беше категоричен, че изборите ще се решат на балотажа.

"ГЕРБ е показвала последните години, че получава солидна подкрепа. Тенденцията обаче работи за ген. Румен Радев, защото преди месец него не го познаваше никой, сега събира много повече от електората на БСП. Това е фактор, който натежава", обясни Тончев.

По думите на проф. Константинов обаче на всички избори има един трети, който се намесва.

"Ако през седмицата между първи и втори тур стане сериозен гаф, колебаещите се гласове могат да отидат някъде другаде", уточни той.

Относно гласовете на ДПС и ДОСТ Константинов посочи, че разпределението между тях още не е ясно.

Във връзка с референдума социологът Васил Тончев посочи, че никоя от големите партии не се е произнесла по въпроса.

"Имат известни опасения. Най-вероятно този път ще проработи и резултатите ще бъдат действителни. Референдумът ще бъде на ръба", заключи той.

Вижте във видеото целия разговор: