България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

За и против националното допитване на 6 ноември

Емил Георгиев, Магдалена Ташева, Мария Капон и Николай Цонев коментират темата пред Bulgaria ON AIR
Публикувана:

Още по темата

 

Заедно с изборите за президент и вицепрезидент на 6 ноември ще се проведе и национален референдум, на който гражданите ще имат възможността да кажат "да" или "не" на три въпроса. Първият е за мажоритарен избор на народните представители, за въвеждане на задължително гласуване и за субсидията на политическите партии и коалиции, която да бъде 1 лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

В студиото на "България сутрин" темата коментираха Емил Георгиев, председател на ПП ДЕОС, народният представител от "Атака" Магдалена Ташева,  Мария Капон от Единна народна партия и Николай Цонев, председател на ПП "Нова алтернатива".

"Най-важното е, когато са поставени въпроси, гражданите да дадат своя отговор, ако искат да  променят системата. Тези три въпроса им дават тази възможност. Ние сме категорично в трите "да" по тези въпроси", обясни Капон в студиото на Лора Инджова.

Николай Цонев заяви, че от "Нова алтернатива" също с три "да" ще подкрепят референдума. По думите му въпросите дават възможност на гражданите да преценят правилния избор на политиците, които ще ни управляват.

Магдалена Ташева обаче е на мнение, че този референдум е замислен като един удар във фундамента по българската демокрация, защото, по думите й, при мажоритарен избор с абсолютно мнозинство, означава, че 49,9% от гласувалите няма да получат свой представител в Народното събрание. "Техните гласове отиват в коша", каза Ташева в ефир.

"Референдумът е безсмислен, поставя въпроси, които по никакъв начин не удрят по системността и не внасят системни решения", посочи Емил Георгиев пред Bulgaria ON AIR. "Ние сме против мажоритарното гласуване, против задължителното гласуване, "да" за отпадане или ограничаване на партийните субсидии, което обаче обвързваме с условието да бъде либерализиран режима на дарение на политически партии", допълни той.

На въпрос дали референдумът ще бъде успешен или ще се провали, Емил Георгиев отговори, че в България няма как да се проведе смислен референдум. "Това, което е неправилно е решението на ЦИК да инструктира секционните избирателни комисии да дават бюлетина само при поискване", поясни той.

"Не може да има референдум с повече от един въпрос", настоя Ташева.

Николай Цонев и Мария Капон пък се обединиха около мнението, че допитването ще бъде успешно.

Вижте във видео с продължението на разговора:

 

Коментари ( 0 )