България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Бедров: Статуквото няма интерес да се говори за референдума!

Всеки един от трите въпроса може да промени политическата ни система, коментира Ива Таралежкова пред Bulgaria ON AIR

12.10.2016 | 09:18 Редактор: Луиза Божинова
Иван Бедров: Статуквото няма интерес да се говори за референдума!

Има една много куха дума, с която свикнахме да наричаме тези, които са на власт - статуквото. Така нареченото статукво няма интерес да се говори за каквато и да е кампания, независимо дали е за референдума или за президентски избори да се говорят нещата по същество. Защото когато по-малко хора гласуват, тогава партийните машини имат по-голяма тежест.

Това каза журналистът Иван Бедров в предаването "България сутрин".  В момента няма обсъждане на темата с референдума, смята той.

"Този референдум се роди с инициативата на шоуто на господин Слави Трифонов. А къде е това шоу днес? Къде са тези 700 хиляди души? Като че ли беше злоупотребено с желанието на тези хора да бъдат питани, да се изкажат по тези три въпроса и техният глас да бъде чут", допълни Бедров.

Ива Таралежкова от форум "Гражданско участие" обясни, че тяхната борба е за това референдумът да провокира един задълбочен дебат, защото всеки един от трите зададени въпроса е достатъчно сериозен да промени в една или друга посока нашата политическа система.

"Време е в обществото наистина да се говори за позиции, каузи, ценности, а не просто да се мерят сили на политическите партии", настоя Таралежкова пред Bulgaria ON AIR. "Референдумът е обратната страна на представителната демокрация. И когато виждаме, че тя до голяма степен е в криза, идва място на гражданите да използват другия инструмент, който имат право по Конституция - референдумът", посочи тя.

По повод възможността в бюлетината на изборите да отбележим, че не подкрепяме никого и какво ще се случи, ако например 50 процента решат да гласуват по този начин, Таралежкова заяви, че не вярва да се стигне дотам, въпреки че е огромно разочарованието на избирателите по отношение на случващото се по време на кампанията.

"Това е инструмент за фалшива легитимност, тоест броят на гласувалите в един момент да изглежда по-голям. В същото време тези гласове няма да се отчитат при процентите на кандидатите", коментира Бедров в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Вижте във видеото целия разговор: