България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Геймингът като професия? Носи прилични доходи за някои българи

На 3 и 4 септември в Интер Експо Център в София се проведе най-голямото гейминг събитие - Let's Play @ Aniventure

05.09.2016 | 10:04 Редактор: Ирина Георгиева
Геймингът като професия? Носи прилични доходи за някои българи

Има български отбори, за които геймингът е професия. Това посочиха организаторите на "Aniventure 2016" Константин Кънев и Александър Ананиев в България сутрин. Те са чували и за български играчи, които се издържат изцяло от гейминг.

"Те също имат отпуска и това им е работата. Изкарват си изключително прилични доходи, тъй като тяхната заплата естествено не идва от България", обясни Ананиев.

Гейминг събитието Let's Play от програмата на Aniventure 2016, което се проведе на 3 и 4 септември, събра най-великите играчи от най-големите турнири в България на най-големите игри. Битките бяха много жестоки, разказа Кънев. Според него са станали страхотни състезания, а сред игрите са били - League of Legends, Counter Strike: Global Offensive, StarCraft, Hearthstone, конзолните Super Street Fighter, Tekken, Pro Evolution Soccer.

Целта на повечето хора, които присъстваха на събитието, е да превърнат гейминга в работа, обясни Кънев.

"Когато се съберат на едно място, геймърите обсъждат идеи - това е изключително социално за тях, защото освен, че се запознават с нови предизвикателства, пътуват, виждат се с други хора, които се състезават като тях, обменят идеи", добави той.

Повечето професионални геймъри, които са се доказали с таланта и играта си, са спонсорирани от организацията, тоест от отбори или от някой спонсор, който поема разходите от пътуването, коментира и Ананиев. По думите му обаче в България има много талантливи играчи, които остават в сянка и в повечето случаи, те поемат сами разходите си и разчитат да спечелят.

Организаторите планират да направят събитието догодина още по-мащабно като поканят и играчи от Сърбия,  Румъния, Гърция.

 


1
32 rate up comment rate down comment 0
Daniel_Mihailov
преди 7 години
Страхотна идея е това за каненето на отбори и играчи от други държави!!!! Сигнализирай за неуместен коментар