България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Седмица на гумите у нас

"Гумата е основният фактор за безопасността на движението", каза пред Bulgaria ON AIR инж. Стоян Панчов

22.07.2016 | 09:08
Седмица на гумите у нас

"Като организация, която е отговорна за безопасността на всички участници в движението по пътищата, ние изхождаме от факта, че гумата е основният фактор за безопасността на движението. Именно затова направихме тази акция, за да позволим на всичко шофьори да преминат преглед на гумите", каза пред Bulgaria ON AIR инж. Стоян Панчов

По думите му прегледът започва с външен оглед на гумата, който проверява начина на износването и наличието на наранявания и подутини.

"След това се престъпва в проверка на дълбочината на протектора, защото това е основният фактор, който съдейства за препятствие  на явлението наречено "аквапланинг", обясни инженерът.

Според него, ако не е достатъчна дълбочината на протектора, това може да доведе до загуба на управляемост на автомобила и може да се стигне до катастрофа с фатален край.

"Налягането на гумите също трябва да бъде проверено. Ние отдаваме голямо значение на това, защото от него зависи правилното износване на гумата и спирачният път. Когато тя не се проверява, това води до управление на автомобила с понижено налягане, което води пък до прегряване на гумата и до инциденти", посочи Панчов

Инженерът твърди, че всеки производител е дал съответните норми, на които трябва да отговаря налягането в гумите в зависимост от броя на пътниците и на багажа.

"Ако гумата се окаже, че е с понижено налягане, ние ще предоставим донапомпване на гумата с въздух", каза Панчов.

Той припомни, че не бива да забравяме да проверим и резервната гума, защото тя също е важна и отговорна за безопасността. "При излизане от строя на някоя от основните 4 гуми, тя трябва да застане на нейно място, затова тя също трябва да бъде доведена до нормите, както по отношение на налягане, така и по отношение на дълбочина на протектора, за да може еднакво и равностойно да замести останалите", допълни Панчов.

Той обясни, че замерването на налягането се прави при сервизни условия със старирани манометри, за разлика от тези, които се предоставят в безнциностанциите. "Ние гарантираме точност на измерванията", каза инженерът.

Според него повечето автомобилисти се отнасят грамотно към колите си.

"Нужни са трайно изградени навици и това е причината да проведем тази кампания "Седмица на гумите", посочи Панчов.