България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Соня Колтуклиева: Британците са тези, които загубиха!

Всички, които тръгнаха да вадят Великобритания от ЕС са неосъществени политици, заяви журналистката пред Bulgaria ON AIR

24.06.2016 | 09:43 Редактор: Луиза Божинова
Соня Колтуклиева: Британците са тези, които загубиха!

От 9 години непрекъснато пътувам до Лондон и усещам още от 2011 година, когато започнаха бунтовете на бедните и недоволните в града на най-богатите, че нещо се случва в британското общество. Сега се показа, че разломът е по-скоро по оста бедни и богати, преуспели и такива, които са в социален недоимък. Основното препятствие се нарича социални помощи. В момента, в който на британците започнаха да им обясняват, че чужденците са тези, които  ще им отнемат привилегията да си седят вкъщи, да пият бира, да гледат мачове, с помощите да ходят на почивки в Слънчев бряг, тогава започна противопоставянето им с чужденците.

Това коментира в предаването "Сутрешен блок" журналистката Соня Колтуклиева във връзка с излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

"Това, което се случи тази нощ ще остави мрачен отпечатък върху самия Остров, не толкова драматично върху цяла Европа. Британците са тези, които загубиха", категорична е Колтуклиева.

"Най-трагичното в цялата история е, че конфликтът, започнал преди 25 години в университета "Оксфорд" между бившия кмет Борис Джонсън и сегашният премиер Дейвид Камерън, сега дели цяла Великобритания", подчерта тя.  "На англичаните винаги чужденците са им виновни. Всички тези хора, които тръгнаха да вадят Великобритания от ЕС са неосъществени политици. На кого сега ще прехвърлят вината за собствените си слабости и грешки?"

Ивайло Яйджиев от Институт за европейски политики се съгласи, че корените на референдума са в британската вътрешна политика. "Това беше начин Дейвид Камерън да разреши проблема си от това как да бъде преизбран", посочи Яйджиев. "Миграцията продължи да се повишава и за да спечели предишните избори той обеща този референдум, очаквайки да управлява в коалиция с либералдемократите."

Яйджиев не смята, че ще има някакво предизвикателство към легитимността на референдума.

На въпрос може ли да се стигне до разпад на Обединеното кралство, той заяви, че това е много вероятен сценарий, защото "виждаме разделението на това как се гласува в Обединеното кралство." По думите му разделението между млади и образовани и по-възрастни, които искат да напуснат ЕС, е резултат от увеличаващите се неравенства, които от своя страна са продиктувани от глобализацията.

Колтуклиева е на мнение, че с всяка изминала година Великобритания престава да бъде индустриален лидер. "Просто в Ситито се въртят много пари", посочи тя.

"Шотландците обявиха, че ако успее Брекзит, то тогава те ще организират референдум за излизане от Обединеното кралство и за това да останат членове на ЕС", коментира още журналистката. "Сега всички, които искат Европа да бъде по-мила и благоразположена към Владимир Путин ще тържествуват, те ще са тези, които ще искат разделяне на ЕС. Ако в момента европейците не проявят ум и разум, много лоши неща ни очакват", допълни  Колтуклиева.

По думите й младите няма да могат да се придвижват свободно, ще трябва да дават огромни средства за обучението си, защото вече няма да има ЕС, който да покровителства това.

"В България веднага ще се надигнат националистите, включително и олигарсите, на които им се търгува с Русия", смята Колтуклиева. 

"Нищо не обединява хората толкова много, колкото общият враг. А той в момента се нарича Брекзит. Вярвам, че хората ще го осъзнаят", заключи тя.

Очаквайте видео с цялото интервю!