България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Последиците от Brexit - разпада ли се ЕС?

Какви ще бъдат последиците за България след референдума във Великобритания? Ивайло Яйджиев и Владимир и Боян Левчеви коментират пред Bulgaria ON AIR

24.06.2016 | 10:38 Редактор: Луиза Божинова
Последиците от Brexit - разпада ли се ЕС?

Разпадането на Европейския съюз (ЕС) би било пагубно за България. Ние сме на границата му, той е нашата защита от източните империи, които имат апетити за страната ни. ЕС преди всичко е един проект за световен мир. Никога в Европа не е имало 70-годишен мир.

Това коментира писателят Владимир Левчев в предаването "Сутрешен блок" във връзка с референдума за излизането на Великобритания от ЕС.

"Нито европейската страна, нито Англия, нито Германия, сама не може да застане срещу Китай, Русия, САЩ, така че от това всички губят, Британия най-много", категоричен е той.

"Опасявам се за България, защото влизането й в ЕС беше най-хубавото нещо, което ни се е случило през последните 25 години. България стана част от Европа, но ако сега Европа тръгне да се разпада, това би било много опасно за нас, защото ние сме на границата и оттук тя ще тръгне да се разпада от краищата. Англия е в единия край, ние в другия", каза още Левчев.

По отношение на това, че над 50% от младите хора подкрепят оставането на Великобритания в ЕС, Боян Левчев, който е студент в Лондон, заяви, че хората, които не разбират достатъчно от политика и икономика, "просто чуват някакви слухове" и става, както в Америка - най-бедните класи гласуват за напускане, защото нямат достъпа до образованието, което ще им покаже как може това да влияе на английската икономика.

На въпрос какви ще бъдат политическите последици след напускането на Великобритания от ЕС, Ивайло Яйджиев от Института за европейски политики е на мнение, че ще има смяна на върха на консерваторската партия.

Във връзка с икономическите последици, Яйджиев каза, че на финансовите пазари във Великобритания настъпва тотален хаос. "Очаква се стоковата борса да падне с 10-15%. Това няма да остане изолирано само за Великобритания, то ще има ефект и в европейската икономика, основно по банковия канал", допълни той и посочи, че финансовите последици при забавяне в Еврозоната ще са значителни и за България.

"Косвено България ще бъде силно засегната от последиците върху Европейския съюз", каза още Владимир Левчев. "Найджъл Фараж плашеше британците с българите и румънците. По същия начин и у нас има такава тенденция да се плашат хората със сирийци. Коя европейска страна ще се справи по-добре с бежанската криза сама, отколкото ЕС като цяло?"

Очаквайте видео!