България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще стане ли България център на газовото разпределение?

Валентин Николов от ГЕРБ пред Bulgaria ON AIR: Страната ни има големи шансове да задоволява потребностите си от природен газ

27.05.2016 | 10:00 Редактор: Луиза Божинова
Ще стане ли България център на газовото разпределение?

Вчера Европейската комисия даде своята подкрепа за газовия хъб на България - "Балкан". Валентин Николов от ГЕРБ заяви, че в него се очакват няколко източника - единият е Русия, ако те желаят. Очаква се газ от Азербайджан и от Иран.

"След обявеното спиране на Южен поток от руския президент Владимир Путин и обявяване на Турски поток, България трябваше да намери алтернативи във връзка с разпределението на газовите потоци, които идват най-вече от Русия. По времето на правителството на Борисов се роди идеята за газов хъб, който да бъде на Балканите, минавайки през България", каза депутатът в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR.

"Постигнахме много с изграждането на нашата газоразпределителна мрежа. Ние сме подготвени вече за такъв проект и мисля, че скоро ще започнем проектирането", допълни той.

На въпрос какъв е шансът и наш природен газ да тече по този хъб, Валентин Николов каза, че има големи шансове България да задоволява своите потребности, а също и да изнася, но засега е на база очакване.

Във връзка с цената на тока и това дали има шанс да се покачи след либерализацията на енергия пазар, народният представител посочи, че така или иначе токът вече е пазарен.

"За съжаление, от гледна точка на енергопроизводителите, в момента цената е много ниска. Таксата "Задължение към обществото” и буферът, който създаваме с така наречения план за енергийна сигурност, не може да издържи именно на тези ниски цени, защото и производството започва да пада, и износът също. Това наложи промените в Закона за енергетиката и увеличаването на буфера с 5% от електросистемния оператор и от Булгартрансгаз", обясни Николов.

За решение по казуса Белене, депутатът от ГЕРБ каза, че такова се очаква до края на юни, но не би си позволил да коментира преди излизането му.

Цялото интервю вижте във видеото: