България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Джамбазки пред Bulgaria ON AIR: Сваляме бурките превантивно!

Преговорите на ЕС с Турция са тежка политическа грешка, категоричен бе eвродепутатът

04.05.2016 | 09:18 Редактор: Мария Аладжова
Джамбазки пред Bulgaria ON AIR: Сваляме бурките превантивно!

Забраната за бурките е съвсем навременна, настоя в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. В подкрепа на думите си той посочи, че мярката е преди всичко превантивна с цел да бъдат предотвратени потенциални опасности, засягащи националната сигурност.

"Това, което се случва в ромския квартал в Пазарджик за мен е тежко притеснително. Аз присъствах на всички дела, чух обвиненията, чух и доказателствата по тях и съм убеден, че тези мерки трябва да се вземат, за да няма събеседници в студията, които разревано да обясняват защо се е случил един или друг взрив някъде", коментира Джамбазки.

Според него в България съществуват предпоставки за проповядване на радикален ислям, най-вече в кварталите, където живеят предимно роми. 

Като конкретно решение за справяне с проблема, Джамбазки посочи, че в държавата трябва да има система на образование по Ислям и да има възможност за обучение от преподаватели от Саудитска Арабия и Йордания.

Депутатът от ВМРО се обяви и против визовата либерализация на Турция за страни от ЕС. Той нарече позицията на ЕС, който в момента преговаря с турската страна по въпроса, "тежка политическа грешка". 

По думите на Джамбазки отпадането на визите за турски граждани ще отприщи нова мигрантска вълна от кюрди.

В разговора участва и историкът Ибрахим Карахасан – Чънар, според когото е малко вероятно кюрдска вълна да "залее" Европа, ако бъде приет безвизовия режим за Турция. Чънар обясни, че разбира доводите на противниците на присъединяването на Турция към ЕС, но призова за по-обективен поглед върху ситуацията:

"Турция е партньор, който би помогнал в рамките на този бежански проблем. Шефът на Агенцията за бежанците в Турция запви, че ще открият нови три бежански лагера и наистина това ще се случи. Но условията ще бъдат по-добри, не просто да бъдат приети бежанците, но и да бъдат защитени с медицински центрове, джамии, училища", коментира Чанър.