България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Токът за бизнеса ще поскъпне с 15-19%: Стаменов

Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори

27.07.2015 | 10:50 Редактор: Анита Соколова
Токът за бизнеса ще поскъпне с 15-19%: Стаменов

Поскъпването на тока в масовия случай за бизнеса ще е между 15 и 19%.  Това са разчетите на работодателите по повод новите цени на електроенергията, които влизат в сила от 1 август. Това обясни в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air Константин Стаменов, председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

По думите му около стотина предприятия, ще плащат по други цени - те ще получат наредба за облекчаване на тежестта заради зелената енергия, но това ще са най-големите компании. 

Още по темата

Той заяви, че четирите най-големи работодателски организации ще продължат с протестите. "Най-важното ни послание в тях е да бъдат намерени всички неефективности в енергетиката", да има дългосрочни мерки за разрешаване на проблемите в сектора", каза той и обясни, че в момента промените са частични.

Стаменов е убеден, че в системата има резерви, които да не позволят това драстично поскъпване на тока за бизнеса. За пример той посочи премахването на преференциалните цени на американските централи, възобновяемите източници и др.

"След като има насоки на европейската комисия, че от 1 януари 2016 г. не трябва да има преференциални цени, а всеки производител трябва да продава електроенергията на пазара и дори премията му трябва да се формира на пазарен принцип", обясни той.

Бизнесът не е съгласен, че въпреки това парламентът приема решение за нови дефицити – преди няколко дни депутатите одобриха да има и ток от биомаса. Догодина ще искат 200 млн. лв. и за тях и при това положение икономиката ще спре да работи, предупреди Стаменов.

На 29 юли от 11.00 часа ще е поредният протест на бизнеса, каза още той.