България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Николай Цонев: МВР, а не МО да отговори за взрива на полигона край Анево

Институциите лесно могат да проверят по какви канали са доставяни оръжията на бунтовниците в Сирия, коментира още ексминистърът на отбраната

11.06.2015 | 13:32 Редактор: Йоанна Николова
Николай Цонев: МВР, а не МО да отговори за взрива на полигона край Анево

Институциите лесно могат да проверят по какви канали са доставяни оръжията на бунтовниците в Сирия, коментираха в Сутрешния блок експертът по сигурността Симеон Николов и бившият военен министър Николай Цонев на 11 юни 2015.

Нито един от тежките инциденти с боеприпаси от последните години не е станал във военно поделение, а в складове, които се намират под контрола на служба КОС към вътрешното министерство. Аналогичен е и случаят със загиналия американски гражданин и четиримата ранени в Анево. Това заяви в ефира на България Он Еър бившият министър на отбраната Николай Цонев. По негови данни от последните 15-т тежки инцидента, единствено случаят в Челопечене е станал в район, контролиран от военните. Факт, който изисква спешно решение от страна на ръководството на МВР за евентуалното преструктуриране и повишаването на контрола в ресорната служба КОС.

От своя страна директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов заяви, че в България има твърде много фирми, седемнайсет на брой, които имат лицензи за утилизация, докато в останалите Източноевропейски страни с подобна дейност се занимава две или три избрани от държавата компании. По отношение на информация, че на бойните полета в Сирия масово се използват български оръжия, Николов поясни, че ресорните институции лесно могат да установят каналите, по които тези боеприпаси са попаднали в размирните територии от Близкия Изток, тъй като всички муниции имат сериен номер и партида на производство. Регионът е съсредоточие за нелегално оръжие, коментира експертът и съобщи, че по последни данни в световен мащаб има 1 милиард конвенционални оръжия, които няма как да бъдат проследени.