България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Застрахователните компании у нас са били готови да реагират веднага след градушката

10.07.2014 | 08:00 Редактор: Ирина Георгиева

Всички застрахователни компании са били готови да реагират след силната градушка в София на 8 юли. Това заяви Цветанка Крумова, изпълнителен директор на Застрахователно дружество „Армеец“ в Сутрешния блок на България Он Ер. По нейни думи застрахователите работят с удължено работно време, сроковете за предявяване на претенции са увеличени и е опростен режимът за предявяване на претенции.

Крумова съобщи, че застрахователите няма да изискват документ от Института по метеорология, който обичайно се изисква и струва 35 лв.

Крумова коментира, че за един ден в "Армеец" са получени 2 218 уведомления за щети, което е рекорд. Според нея това е в "много пъти" повече, спрямо други дни.

Застраховането е силно регулирана дейност и всички суми ще бъдат изплатени, подчерта Крумова. По нейни думи застрахователните компании трябва да имат задължителни резерви, с които да реагират при такива ситуации.

Над 70% от застрахователния пазар в България е формиран от автомобилите, отбеляза Крумова. Тя заяви, че основният проблем след градушката е именно там, защото се очаква, че сградите са строенни при определени норми и трябва да издържат.

Крумова коментира, че изплатените суми в столицата ще бъдат много по-големи спрямо тези във Варна. По нейни думи там има много на брой, но малки претенции.

Крумова отбеляза, че българите си правят застраховка именно покрай такива бедствия. Тя подчерта, че застрахователният бизнес в България се намира на едно от последните места в Европа. Ценнобразуеването в застраховането е математика и статистика, но зависи и от международните пазари, допълни Крумова.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
tamita
преди 9 години
Като няма държава, поне застрахователите се оказаха читави. Пак е някакво успокоение. Аз не вярвам, че не са могли да предупредят хората по-рано или да пуснат някоя ракета, ама свърши вече. Дано не се повтаря. Сигнализирай за неуместен коментар