Пътят до върха на легендарния Боян Петров в 12 интервюта на Юлия Христова

За изпитанията, пътя до осемхилядниците и мисията на Боян като учен

07.07.2018 | 10:25 Редактор: Юлия Христова
Пътят до върха на легендарния Боян Петров в 12 интервюта на Юлия Христова

Специална серия с избрани моменти от 12 интервюта с Боян Петров, в която журналистът на Bulgaria ON AIR Юлия Христова представя откъси от свои разговори с алпиниста. Интервютата са заснети в периода от 2014 година, когато Боян изкачва три осемхилядника за един сезон, сред които и смятания за най-трудния в света – K2, до април 2018, когато потегля към поредното си предизвикателство

Последното интервю с Боян Петров за Bulgaria ON AIR е заснето на 4 април - малко преди началото на експедицията му към Шиша Пангма. 

"Изкачвам осемхилядниците без употребата на допълнителен кислород, защото смятам, че така е честно, така е по-спортно“, казва той, дни преди да се отправи към най-ниския от осемхилядниците.

Моменти от пътя му като алпинист и учен – от изкачванията на някои от най-високите върхове в света, през написването на книгата "Първите седем“, до работата му като зоолог в Националния природонаучен музей в София.

За изпитанията, преодолените вътрешни и външни граници, за пътя от Княжево до K2, за който Боян разказва, че е чакал цели девет години, докато успее да стигне до върховата му точка и позитивните послания - подробности в прикачения файл.

Журналистът на Bulgaria ON AIR Юлия Христова е автор на редица интервюта и репортажи, разказващи за експедиции до различни точки на планетата, за хора, посветили се на екстремни спортове, алпинизъм, ултрамаратони. Тя е автор на филма „Поделеният камък – история за приятелство“ – експедиция до Перу (2016г.), с участието на четирима от най-добрите български алпинисти, които изкачват връх Алпамайо, висок почти 6000 метра. Юлия е и автор на интервю с една от най-добрите алпинистки в света - Герлинде Калтенбрунер (Австрия) – първата жена, успяла да изкачи всички осемхилядници на планетата, без употребата на допълнителен кислород. През май 2018 Юлия получи наградата на БАН за задълбочено и обективно журналистическо отразяване на дейността на Академията на науките в ефира на Bulgaria ON AIR, в раздел електронни медии. Носител е на още две награди от национални журналистически конкурси.