Експедиция Гашербрум II. Началото (част 2)

Алпинистът Младен Данков за пътя към най-високите планини, доверието и непредвидените ситуации

20.06.2018 | 15:50 Редактор: Юлия Христова
Експедиция Гашербрум II. Началото (част 2)

„Безспорно най-трудната ми ситуация в нашите планини беше лавината в Рила, която затрупа приятел, с когото се спускахме със ски от Мусала“, това разказа в интервю за Юлия Христова алпинистът Младен Данков, часове преди началото на експедицията, целяща качването на осемхилядника Гашербрум II (8035 м) в Каракорум. „Всичко завърши благополучно, успях да открия Орлин на 19-тата минута, но случката наистина беше на живот и смърт“ - допълни Данков.

Той има над 20-годишен опит в планините в България и чужбина. Тренира, комбинирайки различни видове спорт, сред които ски, колоездене, скално катерене. Организатор е на Adventure sky run – състезание за най-високото планинско бягане на Балканите.

"Страхът в планината е задължителен, всичко трябва да е разумно. Тръгвам към Гашербрум II с доста натрупан опит и идеята, че имаме доста работа за вършене с Румен, романтичната страна на пътуването остава малко по-назад засега. Вярвам, че всичко ще мине благополучно“ – посочва алпинистът. Какво още разказа той пред Юлия Христова на Терминал 2, /малко преди полета на 18 юни/, вижте в прикачения файл.

снимки: личен архив