Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Правителството да вземе мерки по границата ни с Турция, зове юрист

Емил Георгиев и политологът Мартин Табаков коментираха пред Bulgaria ON AIR последствията от референдума на Ердоган

18.04.2017 | 21:16 Редактор: Василена Василева
Правителството да вземе мерки по границата ни с Турция, зове юрист

След сформирането на новото правителство, докато все още е в сила и бежанското споразумение между Европейския съюз и Турция, трябва да изградим югоизточната граница на България с южната ни съседка. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" юристът Емил Георгиев.

По думите му Европейският съюз има всички необходими средства, за подпомагането на подобни действия. Основната идея е да не се налага повече охраняването на югоизточната граница на Европейския съюз да продължава да се извършва от Турция, тъй като резултатът е незадоволителен.

Емил Георгиев бе категоричен, че резултатите от проведените избори в южната ни съседка са манипулирани.

"Убеден съм в това. За съжаление единствените доказателства за думите ми са лични наблюдения от социалните мрежи по време на изборния ден. Всички обаче можем да видим снимките и видеоклиповете, които сочат това - особено тези с подпечатването на празните бюлетини", сподели той.

Георгиев допълни, че България е прекалено зависима от прищевките на Ердоган. "Това трябва да престане с демонстрация на хладнокръвие, малко повече политическа воля и смелост от страна на българските управляващи".

Политологът Мартин Табаков подчерта пред Bulgaria ON AIR, че има два инструмента, които на всяка цена трябва да бъдат използвани срещу очакваните промени след изборите в Турция - Европейският съюз остава основен търговски партньор на Република Турция, а САЩ продължават да бъдат основната външнополитическа сила, от която зависи оборудването и състоянието на турската армия.

Той припомни, че според представители на опоизицията има съмнения, че между 1,5 милиона и 2,5 милиона от бюлетините са фалшифицирани, което от своя страна е много повече от разликата в резултатите на самия референдум.

Вижте целия разговор във видеото!