Български компании имат шанс да се утвърдят в IT и енергийния сектор на Турция

Остава проблемът с двустранното опознаване на икономиките на страните, коментира Стоян Сталев от Турско-българската търговско-индустриална камара.

24.04.2012 | 08:42
Български компании имат шанс да се утвърдят в IT и енергийния сектор на Турция

През последните десет години българо-турските отношения се развиват изключително динамично, заяви в предаването Денят ON AIR заместник-председателят на Турско-българската търговско-индустриална камара Стоян Сталев. Той подчерта, че докато през  1998 година двустранният стокообмен е бил под 400 милиона долара, то през последните години е в рамките на 4 милиарда. От общия търговски оборот България има положително салдо с около 1 милиард долара. Цифрата е показателна, че българските компании успяват да се реализират добре на турския пазар, коментира Сталев.

„България изнася много разнообразни стоки, но преобладават главно суровини, метали, химически продукти, торове. Турският внос е по-малък и е в преработени изделия от леката и тежката промишленост,“ коментира заместник-председателят на Турско-българската търговско-индустриална камара. Той подчерта, че в същото време двете страни не познават добре икономиките си.

В зависимост от активността на бизнеса българските компании имат шанс за успех на турския пазар в сферата на   хранителната промишленост, енергетиката и информационните технологии. От друга страна,  „малките и средни турски компании идват в България, за да придобият опит за развитието на бизнеса си в рамките на Европа," коментира Стоян Сталев, Големите инвеститори изнасят продукцията си основно за европейския пазар, от който България е малка част.