Американският милиардер Уорън Бъфет увеличава инвестициите си в Apple

Berkshire Hathaway вече държи 46,6 милиарда акции от технологичния концерн

15.08.2018 | 15:24 Редактор: Василена Василева
Американският милиардер Уорън Бъфет увеличава инвестициите си в Apple

Berkshire Hathaway, холдинговото дружество на американския милиардер и инвеститор легенда Уорън Бъфет, увеличава дела си си в технологичната група Apple през второто тримесечие. Освен това за първи път то влага средства и в Goldman Sachs. Това не е единствената банка, която влиза в списъка за инвестиции на Berkshire, като там се появява и US Bancorp. Междувременно Berkshire се отказва от книжата на Wells Fargo.

Според подадените в Комисията за ценни книжа и борси в САЩ документи Berkshire е увеличила дела си в Apple с 12,4 милиона акции през тримесечния период, като увеличава участието си до 46,6 милиарда акции към края на юни. Към 31 март Berkshire бе вторият по големина акционер в Apple след Vanguard Group, като държеше 4,96% от акциите на базираната в Купертино компания. 

И през предходното тримесечие Berkshire увеличи дела си в технологичния концерн. През първите три месеца на годината компанията на Бъфет придоби около 75 млн. акции в Apple. Това е допълнение към общо 165,3 млн. акции, които Berkshire вече притежаваше в концерна към края на 2017 г.

Ангажиментът на Бъфет към Apple през последните две години изненада мнозина, като се има предвид неговата история с компании от технологичния сектор. Първоначалната инвестиция на Berkshire в Apple беше малка, но с по-късните придобивания на акции делът на компанията нарасна до 240,3 млн. акции, които са на стойност 42,5 млрд. долара.

Преди няколко месеца Бъфет поздрави главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук и предположи, че той разглежда Apple повече като потребителска компания, а не просто като фирма, родена в Силициевата долина. 

В понеделник Berkshire обяви, че ще свие инвестициите си в някои банки и авиокомпании. Сред тях са American Airlines и U.S. Bancorp, а причината е ограничението на компанията никога да не държи повече от 10% от книжата на дадена компания. Освен това съответните  компании са стартирали кампании по обратно изкупуване на акции, става ясно от изказването на Berkshire.

87-годишният Бъфет и неговите заместници преструктурират портфолиото на конгломерата от 180 млрд. долара, излизайки от дългогодишни инвестиции, включително International Business Machines Corp., но включвайки нови залози, като Apple Inc. Инвеститорът държи големи дялове в четирите най-големи американски авиокомпании и четири от седемте най-големи кредитори.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Снимка: Pixabay